Arama motoru pazarındaki rekabet gün geçtikçe artmaya devam ediyor. İşte bu rekabete dahil olmaya başlayan yeni arama motoru Wolphram Alpha, geçtiğimiz günlerde kullanıcıların hizmetine sunuldu.
En popüler arama motoru olan Google’da etkili arama yapabilmeniz için, doğru anahtar kelimeleri seçmek gerekiyor ve Google’daki başarılı algoritma sayesinde aranan bilgiye daha kolay ulaşılıyor. Bu yüzden arama tekniklerini iyi bilmek gerekiyor. Ancak Google’da yapacağınız bu arama sonuçları içerisinden doğru konu başlığını yazarak karşınıza çıkan sonuçlar içerisinden aradığınız konuya en yakın olanını seçmeniz gerekiyor. Google nesnesel veri hesaplamaları için var olan bazı hizmetlerin kullanım alanının oldukça kısıtlı olduğu söylenebilir. Bu yüzden yeni arama motoru olarak kullanıma sunulan Wophram Alpha’nın bir bilgi arama motoru olduğu söylenebilir. Bu arama motorunun özelliklerini daha yakından incelemek için,
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Wolfram Alpha’nın en önemli özelliği, tüm sistematik bilgilerin anında hesaplanabilmesi ve herkes tarafından erişilebilir hale getirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden Wolfram Alpha, geçtiğimiz günlerde hizmete sunultuğunda büyük ilgi toplamıştı. Diyelim ki bir hisse senedi hakkında arama yapmak istiyorsunuz, Wolfram Alpha, bu arama sonucunda size sayısal bilgileri sunarak, firma hakkındaki finansal bilgileri ve piyasadaki yeri hakkında da bilgi sağlıyor. Yaptığınız arama sonucunda tüm nesnel veriler derleniyor, metot, model ve algoritmalar kendi içine dahil ediliyor ve tüm bilgiler (hesaplanabilir olanlar) hesaplanıyor. Bu yüzden Wolfram Alpha hesaplanabilir bilgi motoru olarak adlandırılıyor.
Kullanımı ücretsiz olan Wolfram Alpha’da sistematik nesnel içerikli arama yapabiliyor, örnek sorulara bakıp, aramalarınız hakkında daha iyi ip uçları elde edebiliyorsunuz. Şimdilik sadece İngilizce dil desteği olan Wolfram Alpha’ya gösterilen ilgiye bakılırsa, çok yakın bir zamanda farklı dil seçenekleriyle de karşımıza çıkacağa benziyor. Aramalarınızın sonuçlarını PDF formatında bilgisayarınıza kaydedebilmeniz ise Wolfram Alpha’nın en göze çarpan özelliklerinden birisi. Arama sonuçlarında karşınıza çıkan bilgilerin hangi kaynaklardan alındığını da “source information” seçeneğinden öğrenebiliyorsunuz.
Bu siteyi küçük bir testle incelemek için doğum tarihinizi gün ay ve yıl olarak girebilirsiniz. Örneğin 21.11.1976. Karşınıza çıkan sonuçlarda doğduğunuz güne dair gün doğumu gün batımı saatlerine kadar detaylı bilgi edinebiliyorsunuz. Doğumunuzun üzerinden kaç gün, hafta, yıl geçtiği ile ilgili bilgi alırken, aynı gün doğmuş olan ünlülerden birkaç isim bulabiliyorsunuz.